Lens Blog
Renk Körlüğü

Renk Körlüğü

01.08.2017


Son Güncelleme: 31.10.2024

Renk Körlüğü Nedir?

İnsan gözü retina tabakası sayesinde renkleri algılayabilmekte ve ayırt edebilmektedir. Renk körlüğünde, renkler belirli bir düzeyde algılanır veya renkler hiç ayırt edilemez. Renk körlüğüne en kısa ifadeyle renkleri görme yetisinin kaybedilmesi diyebiliriz. Renk körlüğü kısmi veya tam olabilmektedir.

Renkli görme yeteneği sadece insanlarda değil, bazı hayvan türlerinde de bulunur. Gözün ağ tabakasında koni olarak bilinen hücreler renklerin algılanmasını sağlar. Üç çeşit olan bu koni hücreler ışığa duyarlıdırlar. Zedelenen veya olmayan hücrenin çeşidi ise renk körlüğü türünü belirler.

Mavi, yeşil ve kırmızı renklerde bu durum yaşanmaktadır. Eğer kişinin renk görme yeteneğinde yüksek oranda farklılık oluştuysa sadece siyah, beyaz veya grimsi olarak görebilir. Diğer renkleri algılayamaz.

Renk Körlüğü Nasıl Oluşur?

Retinada bulunan ve renkli görmeden sorumlu hücreler olan koniler üç adet pigment içerir. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi pigmentlerdir. Renk körü olan kişide bu pigmentlerin biri, ikisi veya üçü ya olması gerekenden azdır ya da hiç yoktur.

Renk Körlüğü Neden Olur

Renk Körlüğü Neden Olur?

Genetik: En yaygın oluşma nedeni kalıtsaldır. Oransal olarak erkeklerde görülme sıklığı daha yüksektir.

Yaşa Bağlı: Yaş ilerledikçe gözde oluşan bazı hastalıklara bağlı olarak oluşabilmektedir.

Yaralanma: Yaralanma veya hasar nedeni ile travma sonucu oluşabilmektedir.

Kimyasallar: Göz zarar verebilecek kimyasallara maruz kalınması sonucu renk algısında değişiklik oluşabilmektedir.

Birçok kişi renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez. Renk körlüğü olan erkeklerin kız çocukları renk körü olmamakla birlikte renk körlüğünün taşıyıcısı durumundadırlar. Taşıyıcı kadınların erkek çocuklarının yarısı da renk körü olarak doğabilmektedir.

Kaç Çeşit Renk Körlüğü Var?

Ana olarak 3 temel başlığa ayrılmaktadır. 1 ve 2. başlıklar kendi içinde de iki çeşide ayrılmaktadır.

  • Kırmızı – Yeşil Renk Körlüğü;

    • 1.A Protanopi: Kırmızı renkleri görmekte zorlanmak

    • 1.B Deuteranopi: Yeşil renkleri görmekte zorlanmak

  • Mavi-Sarı Renk Körlüğü:

    • 2.A Tritanopi: Mavi rengi görme yetisinin azalması

    • 2.B Tritanomalzi: Sarı rengi görme yetisinin azalması

  • Total Renk Körlüğü (Akromatopsi):

    En ileri seviye olan total renk körlüğünde, tüm renkler sadece beyaz, siyah veya grimsi olarak görünür. Diğer renkleri görme yetisini tamamen Kaybolmuş demektir.

Renk Körlüğü Nasıl Anlaşılır?

Renk Körlüğü Nasıl Anlaşılır?

Renk körlüğü teşhisi için kullanılan en yaygın sistem Ishihara testidir. Ishihara testinde farklı rakamları ifade eden renkleri ya da şekilleri çevresindeki renklerden ayıramıyorsanız renk körü olma ihtimaliniz çok yüksek demektir. Bunun en doğru tespiti için göz hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir.

Renk Körlüğünün Tedavisi Var Mıdır?

Renk körlüğünü tamamen tedavi etmek mümkün değildir. Renk körlüğü herhangi bir cerrahi müdahale ile de düzeltilemez. Ancak renk körlüğünün çözümü vardır. Dünyada kullanılan en geçerli sistem, ChromaGen (Kromajen) sistemidir. Bu sistemde, renk körlüğünün tipine göre özel filtreli kontak lensler ve gözlükler, renk körlerinin renkleri ayırt edebilmesini sağlamaktadır. Dünyadaki FDA onaylı bu tek sistemde başarı oranının % 97 olduğu görülmüştür.

ChromaGen (Kromajen); Renk Körlüğü Lensi Nedir?

ChromaGen lens, renk görme bozukluğuna sahip ve okuma zorluğu çeken hastalara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş eşsiz bir üründür. Özel bir sistemle haploskopik filtreler eklenerek üretilir. Kontakt lens ve gözlük formu bulunmaktadır. Her renk körlüğü lensi ChromaGen değildir. ChromaGen FDA onayı bulunan tek renk körlüğü lensidir ve mevcut en başarılı sistemdir.

ChromaGen Lens Nasıl Çalışıyor?

ChromaGen haploskopik lensler, dominant olmayan göze giden her rengin seviyesini değiştirerek rengin algılanmasını ve ayırt edilmesini sağlıyor. Bu şekilde renkler daha canlı ve parlak görünür.

Uygun ChromaGen Lens Nasıl Seçiliyor?

Kişiye uygun ChromaGen kontakt lens ya da gözlüğü bulabilmek için öncelikle değişik renklerdeki filtrelerle testler yapılmaktadır. Uygulama uzman kişi tarafından yapılır ve yaklaşık 1 saat sürer. Hastaya uygun haploskopik filtre bulunduğunda, gözlük ya da 25 çeşit kontakt lensten bu filtre ile aynı özellikteki lens ya da gözlük seçilir.

Hastaların ChromaGen kontakt lensleri kullanabilmeleri için kontakt lens reçetesine ihtiyaçları vardır. Kornea yüzeyinde bir problemi olmayan ve doktor tarafından lens kullanmasında sakınca bulunmamış herkes ChromaGen kontak lensleri kullanabilir.

ChromaGen kontak lenslerin kullanımı çok rahattır. Lensler istenilen parametrelerde kişiye özel olarak da yapılabilir.

ChromaGen Lenslerin Bakımı Nasıldır? / Renk Körlüğü Lenslerinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Diğer kontakt lenslerin bakımından hiçbir farkı yoktur. Kontakt lens solüsyonu ile temizlenir. Devamlı kullanım halinde lensin yılda bir yenilenmesi gerekir.

ChromaGen’den Beklenilenler

  • Genel renk algılanmasını güçlendirmek.

  • Renklerin daha net ve parlak olmasını sağlamak.

  • Tonların ayırt edilmesini sağlamak.

  • Renkleri isimlendirmek.

  • Renk görme testlerindeki görme kabiliyetini artırmak.

  • Renk seçememekten ötürü mesleki anlamda yaşanan sorunların çözümüne yardımcı olmak.

Daha fazla bilgi için [email protected]'a sorularınızı iletip en kısa sürede uzmanından cevabını alabilirsiniz.


Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.