Lens Blog
Lens Kullanımı

Lens Kullanımı

01.08.2017


Lens kullanımına başlamadan önce göz hekimi tarafından yapılması gereken kontakt lens muayenesi:

  • Görme keskinliğinin değerlendirilmesi,
  • Göz numarasının tespiti,
  • Biyomikroskop ile göz muayenesi ve gözyaşı değerlendirmesi,
  • Keratometri,
  • Biyomikroskop ile göz muayenesi ve gözyaşı değerlendirmesi,
  • Gerekiyorsa korneal topografi, yani korneanın kırıcılık haritasının çıkarılması,

Yapılan bu değerlendirmeler ile gözün kontakt lens kullanımına uygun olup olmadığı belirlenir.
Ayrıca nasıl bir kontakt lens kullanabileceğine karar verilir.

Lens Kullanımı ve Bakımı

Lens kullanımında öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lens bakımı aşamasıdır.

Lenslerinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız. Böylece lenslerinizin kirlenmesini, dolayısıyla gözlensmarketlerinizin mikrop kapmasını engellemiş olursunuz. Düzenli olarak ellerin yıkanması da gözünüzü olası enfeksiyonlardan korur. Ellerinizi yıkarken yağ, losyon ya da parfüm içermeyen bir sabun kullanınız ve pamukçuk bırakmayan bir havlu ile kurulayınız.

Lensin Kontrol Edilmesi

Kontakt lensler, steril kapalı blister ambalajlarda ya da cam flakonlarda sunulur. Lensinizin ambalaj paketi veya folyosunun açılmamış olmasına ve kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat ediniz.

Ambalaj üzerinde lensin numarası yer alır. İki gözü için farklı numarada lens kullananların uygun ambalajı açıp açmadığı konusunda emin olması gerekir. Lenslerin karışmasını önlemek için daima ayni gözden takmaya başlayınız. Bazen ambalaj içinden lensi almakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda asla cımbız veya benzeri bir alet kullanmayınız. Ambalajı kapalı halde bir iki defa salladığınızda lensinizi rahatlıkla alabilirsiniz.

Lensi kontrol etmek için işaret parmağınızın ucuna yerleştiriniz ve bir ışık kaynağına doğru tutunuz. Lensin temiz ve nemli olması gerekir. Çizik, çentik, yırtık veya çatlak bulunmamalı ve küçük parçacıklar yapışmış olmamalıdır. Lens hasar görmüş ise asla kullanmadan atınız. Yumuşak kontakt lensler kuruduğu zaman da kullanılamaz hale gelirler. Yumuşak lensler iki tarafa da dönebildiği için doğru yönde olduğunun kontrol edilmesi gerekir. Ters olarak göze yerleştirilen bir lens fazla hareket eder, rahatsızlık meydana getirebilir ve iyi bir görme sağlamaz.

Bu kontrol iki şekilde yapılabilir. Birincisinde lensi işaret parmağınızın ucuna yerleştirip şekline bakınız. Eğer kenarları bir çanak şeklindeyse yönü doğru demektir. Eğer kenarları dışarı bakıyorsa yönü yanlış demektir ve tersyüz edilerek düzeltilmesi gerekir. İkinci yöntemde ise eğer varsa lensin yazısına bakılır. Yazının lens göze takıldıktan sonra karsıdan bakıldığında düzgün okunacak şekilde olması gerekir.

Kontakt Lensin göze yerleştirilmesi

Lens nasıl takılır ? merak ediyorsanız siz de aşağıdaki aşamaları sırasıyla uygulayabilirsiniz. Ellerinizi yıkadıktan sonra kurulayınız. Elleriniz ıslak olduğunda kontakt lens ya elinize yapışır ya da kayıp düşebilir. Lensi sağ işaret parmağınızın ucuna yerleştiriniz. Solak olanlar aynı işlemleri sol elleriyle yapabilirler. Aynı elinizin orta parmağını kirpiklerinize olabildiğince yaklaştırınız ve alt göz kapağını aşağı çekiniz.Üst göz kapağınızı yukarı kaldırmak için diğer elinizin parmaklarını kullanınız.

İşaret parmağınızla yavaşça lensi doğrudan gözünüze yerleştiriniz. Bunu yapamıyorsanız gözünüzün burun tarafına bakmasını sağlayınız ve dış kısımda görünen gözün beyaz kısmına lensinizi yerleştiriniz. Üçüncü bir alternatif olarak yukarı bakınız ve altta görünen beyazlığa lensinizi yerleştiriniz. İkinci ve üçüncü durumlarda lensin bulunduğu tarafa bakarak gözünüzün üzerine gelmesini sağlayınız. ilk önce alt göz kapağını, sonra da üst göz kapağını serbest bırakınız. Yavasça göz kırpınız. Lensinizin artık ortalanmış olması gerekir.

Kontakt lens göze takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler

Lensleri taktıktan sonra gözlerinizi ovuşturmaktan kaçınınız.Lensler gözünüzde rahat değilse veya net bir şekilde göremiyorsanız aşağıdaki durumlar söz konusu olabilir: Lens gözde ortalanmış olarak durmuyor olabilir. Lens gözün beyazına doğru kaymış olabilir. Bu durumda lensi parmağınızla hafifçe bastırarak masaj yapınız ve göz kapaklarınız yardımıyla iterek tekrar yerine yerleştiriniz.

Eğer lens gözünüzden düşmüşse ve kısa ömürlü bir lens kullanıyorsanız yenisiyle değiştiriniz. Uzun ömürlü bir lens ise oldukça titiz bir şekilde lens solüsyonunuz ile birkaç defa yıkayınız. Lensin üzerinde veya altında yabancı bir cisim olabilir. Bu durumda lensi çıkarıp solüsyon ile temizledikten sonra tekrar takınız. 

Lensiniz yırtılmış veya hasar görmüş ise tekrar gözünüze yerleştirmeden direkt atınız. Bulanık görme varsa lensi yanlış göze takmış ya da ters takmış olabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu değilse yine de lensi gözünüzden çıkarıp temizledikten sonra tekrar takınız. Hala görmeniz netleşmiyorsa ve rahat değilseniz lensinizi çıkarıp doktorunuza başvurunuz.

Kontakt Lensin Çıkartılması

Ellerinizi yıkayıp kurulayınız. Çıkarma işlemini lensi düşürüp kaybedebileceğiniz lavabo gibi ortamlarda yapmamaya özen gösteriniz.

Yumuşak lenslerin gözden çıkartılması

Yumuşak lensler gözde uzun süre kaldığı zaman hafif kuruma yaparlar ve bu şekilde çıkarıldıklarında kenarları birbirine yapışabilir. Bu durumda lensi ayırmaya çalışmayınız. Lens solüsyonu ile ıslatıp biraz bekledikten sonra lens kolayca açılacaktır. Yumuşak lensler gözden 2 şekilde/yöntemle çıkarılabilir.

  • Birinci Yöntem : Yukarı bakarken orta parmağınızla alt göz kapağını aşağı doğru çekiniz. İşaret parmağınızın ucunu lensin kenarına getirip, gözünüzün beyaz tabakasına doğru aşağı kaydırınız. Baş ve işaret parmaklarınız yardımıyla lensi hafifçe sıkarak dışarı çıkartınız.
  • İkinci yöntem : Alt göz kapağını aşağı doğru çektikten sonra burnunuza doğru bakınız. Lensi gözün dışta kalan beyaz kısmına doğru çekip, baş ve işaret parmaklarınız yardımıyla hafifçe sıkarak dışarı çıkartınız.

Gaz geçirgen sert lenslerin gözden çıkartılması :

  • Orta parmağınızın ucunu üst kapağınızın ortasına, yüzük parmağınızın ucunu da alt göz kapağınızın ortasına yerleştiriniz. Gözlerinizi parmaklarınızın yardımıyla mümkün olduğu kadar açıp kulaklara doğru çekerek dümdüz ileriye doğru bakınız. Göz kapaklarınız lensin kenarlarına basınç yapacağı için lensiniz kolayca gözünüzden çıkacaktır
  • Bir elinizin baş parmağını ve işaret parmağını kullanarak lens ortaya çıkacak şekilde göz kapaklarınızı aksi yönlere doğru çekiniz. Diğer elinizle lens vantuzunu tutarak göze alttan yaklaşınız. Vantuzun üstündeki delik, lensin üzerine gelecek şekilde ve dikkatlice lensin yeterince yakınına yerleştiriniz. Vantuzu, hafifçe lense bastırınız, hafif eğerek geri çekiniz. Böylece lens vantuzun üzerine yapışacaktır.

Kontakt Lens Gözden Çıkartılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üst ve alt göz kapakları arasına lensi sıkıştırarak dışarı çıkmasını sağlayınız. Hiçbir zaman parmağınızı gözünüzün üzerinde lensinizi aramak için gezdirmeyiniz. Lensinizi çıkartmaya başlamadan önce kornea üzerinde olduğundan emin olunuz. Gözlerinizi ayrı ayrı kapayarak görüşünüzü kontrol ediniz. Eğer bir bozukluk fark ederseniz lensiniz gözünüzden düşmüş olabilir.

Lensinizin her şeye rağmen gözünüzde olduğundan eminseniz, çıkartılması için iyi bir yardımcıya ihtiyacınız var demektir. Hiçbir zaman yumuşak lenslerinizi çıkartmak için vantuz kullanmayınız. Gaz geçirgen sert lenslerin çıkarılmasında vantuz kullanılabilir.

Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.