Kontakt Lensler Yırtılır Mı?

Kontakt Lensler Yırtılır Mı?

31.12.2024


Kontakt lensler, günlük yaşamda sağladıkları konfor ve kullanım kolaylığı nedeniyle gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor. İnce ve hafif yapıları nedeniyle lenslerin kolayca yırtılabileceği düşünülse de, modern üretim teknolojileri ve kullanılan dayanıklı materyaller sayesinde, kontakt lensler oldukça sağlam ve uzun ömürlü bir yapıya sahiptir. Doğru kullanım ve bakım kurallarına uyulduğu sürece, lenslerin yırtılması oldukça nadir görülen bir durumdur.

Kontakt lensler doğrudan göze temas ettiği ve uzun süre gözde kaldığından dolayı, yüksek konfor sağlaması için ince ve yumuşak bir dokuya sahiptirler. Ancak üretildikleri malzemeler oldukça dayanıklıdır.

Kontakt lenslerin doğru şekilde bakım - temizliği yapıldığı ve önerilen şekilde takılıp – çıkarıldığı sürece lensin yırtılması gibi bir durum başınıza gelmez.

Her üründe olduğu gibi lenslerde de, talimatlara uymak gerekir. Örneğin bir kazağın yıkama talimatında 30° yıkayın diyorsa ve siz 60°’de kazağı yıkarsanız kumaşı gereği yapısını kaybedecek ve küçülecektir.

Bu durumda ürünün kullanım özelliğini kaybetmesi ne kadar doğalsa, kontakt lensler içinde aynı durum geçerli.

Kontakt Lens Neden Yırtılır?

Kontakt lensler, doğru kullanıldığında son derece konforlu ve güvenlidir. Ancak, yanlış kullanım veya dikkatsizlik, lenslerin yırtılmasına neden olabilir. Kontakt lenslerin kullanım hatalarından kaynaklanan yırtılma nedenlerini sizler için sıraladık.

  • Uzun Süreli Kullanım: Lenslerin kullanım süreleri üretimlerinde kullanılan materyallere göre değişir. Üretici tarafından önerilen süreden daha uzun süre kullanıldığında materyal zayıflayabilir ve kolayca yırtılabilir.
  • Pürüzlü Tırnaklar veya Eller: Lenslerin keskin ve pürüzlü tırnaklarla teması yırtılmaya yol açabilir.
  • Yanlış Saklama: Lenslerin kaliteli bir solüsyonda saklanmaması, kurumalarına ve kırılgan hale gelmelerine neden olabilir.
  • Eski Solüsyon Kullanımı: Son kullanma tarihi geçmiş solüsyonlar, lenslerin malzemesini zayıflatabilir.
  • Lensin Yanlış Temizlenmesi: Temizlenmesi sırasında aşırı ovalanması lensin yapısına zarar verebilir.
  • Lens Gözdeyken, göze baskı yaparak kaşımak; Lens gözdeyken gözü sert bir şekilde kaşımak lensin yırtılmasına neden olabilir.
  • Yanlış Kullanım: Takarken ve çıkarırken sert davranmak, tırnakla tutmak ya da çekiştirmek lensin yırtılmasına neden olabilir.

Yukarıdaki ve benzer nedenlerden dolayı kontakt lensler yanlış kullanım ve bakım rutinlerinden dolayı yırtılabilir.

Kontakt Lensleri Yırtılmaması İçin;

Bol Solüsyon Kullanın;

Kontakt lensleriniz takmaya çalışırken kirpiklerinize değdiği zaman katlanabilir. Böyle bir durumda lensi tırnağınız ile düzeltmek yerine, solüsyon dökerek nazikçe ovuşturarak düzeltin.

Tırnaklarınız Pürüzsüz Olsun;

Pürüzlü tırnaklar, kontakt lensin yüzeyine zarar vererek yırtılmasına neden olabilir. Kontakt lensler dayanıklı materyallerden üretilse de ince yapıları, keskin veya pürüzlü yüzeylerle temas ettiğinde zarar görebilir. Bu nedenle, lensleri takmadan veya çıkarmadan önce tırnaklarınızın düzgün ve pürüzsüz olduğundan emin olun.

Uzun Tırnaklarla Lens Kullanmanın Pratik yollarını Öğrenin;

Eğer tırnaklarınız uzun iken, lens kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken detaylar ve izlemeniz gereken yol farklılık gösterebilir. Örneğin lensi tırnağınız yerine parmağınızın üst kısmı ile tutmaya çalışmak gibi. Bu konu başlı başına bir konu olduğu için tüm detaylar Uzun Tırnaklarla Kontakt Lens Kullanma isimli blog yazımızda, tıklayın yan sekmede beklesin sizi. 😊

Lens kabınıza solüsyonu ideal miktarda ekleyin

Lens kabınıza solüsyonu ideal miktarda ekleyin;

Lens kabınıza solüsyonu, işaretli yere kadar doldurun. Eğer solüsyon az olursa, lensiniz hem temizlenemez hem de yeteri kadar nemli kalamaz. Eğer solüsyonu çok doldurursanız, özellikle şeffaf lenslerin görünmesi zor olduğu için lens kabının kenarına gelebilir ve kapağı kapatırken kendi ellerinizle lensinizi yırtabilirsiniz.

Göz kuruluğu yaşıyorsanız, göz damlası kullanın;

Eğer göz kuruluğu yaşıyorsanız, lenslerinizin içindeki su miktarı azabilir ve kuruluk oluşabilir. Bu durumda lensi çıkarmak için daha çok çaba sarf etmeniz gerekebilir. Ancak lensinizi çıkarmadan önce göz damlası kullanırsanız, lensiniz ilk formuna yakın bir hale geleceği için daha kolay bir şekilde çıkacak ve yırtılma riski ortadan kalkacaktır.

Lenslerinizi temizlemek için ovuştururken dikkatli olun;

Kontakt lenslerinizi solüsyon döküp temizlerken, nazikçe hareket etmeniz gerekir. Aksi halde lenslerinizi temizleme rutininde yırtabilirsiniz.

Yukarıdaki önerilere dikkat ettiğiniz sürece lensinizi yırtılma riskinin neredeyse hepsini ortadan kaldırmışsınızdır demektir. Bu arada yırtık lensi takmaya çalışmak, gözlerinize zarar verir. Eğer böyle bir durum başınıza gelirse lensi çöpe atıp, yeni bir lense geçmeniz gerekir. Dikkatsizlik ve aksilik ihtimaline karşı her zaman yedek lens taşımayı ihmal etmeyin.

Kontakt Lens Yırtılırsa Ne Olur?

Nedeni ne olursa olsun, kontakt lensiniz yırtıldıysa göz sağlığınız için kullanmamalısınız, bu durumda kullanım ömrünü tamamlamış demektir. Yırtık kontakt lensi kullanmanın bir tasarruf olduğu yanılgısına düşmek sağlığınızı riske atar ve birçok tedavi masrafı çıkarabilir. Bu nedenle her zamanki gibi önceliğin sağlık olduğunu unutmayın, küçük bir yırtık sizi çok fazla yorabilir unutmayın. 😊

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.