Konjonktivit Nedir?

Konjonktivit Nedir?

27.12.2024


Çeşitli nedenlerle meydana gelebilen Konjonktivit, genellikle gözlerde kızarıklık, sulanma, kaşıntı ve rahatsızlık hissiyle kendini gösterir. Enfeksiyonlar, alerjiler veya çevresel tahriş gibi faktörlerin tetikleyebildiği konjonktivit, çoğu zaman hafif ve tedavi edilebilir bir durumdur. Ancak belirtilerin altında yatan nedeni anlamak ve uygun önlemleri almak, göz sağlığını korumak açısından oldukça önemlidir.

Konjonktivit (Pembe Göz) Nedir ?

Pembe göz olarak da adlandırılan konjonktivit, konjonktivanın iltihabı olarak tanımlanır. Konjonktiva, göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözümüzün beyaz kısımlarını (sklera olarak adlandırılır) kaplayan ince zardır. Konjonktivit çocukları ve yetişkinleri etkileyebilir. Konjonktivitin en yaygın belirtileri arasında pembe- kırmızı göz ve akıntı bulunur.

Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, alerjiler veya dışarıdan bir müdahale (gözde yabancı cisim gibi ) dahil olmak üzere konjonktivitin birçok olası nedeni vardır. Her tür konjonktivit kırmızı göze neden olur, ancak kırmızı gözü olan herkeste konjonktivit yoktur.

Konjonktivit Olduğunu Nasıl Anlarız ?

Konjonktivit semptomları arasında hafif kızarıklıkla birlikte berrak, sulu akıntı bulunur. Bazen şiddetli kaşıntı olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda genellikle ağrı azdır. Ancak orta dereceli kızarıklık ve çoğunlukla sarı/yeşil akıntı kötü bir görüntü yaratacaktır. Bu akıntı ayrıca göz kapaklarının kızarıp şişmesine neden olur ve kabuk gibi kirpiklere yapışabilir.

Kontakt lens kullanan konjonktivit hastalarının tedavi süresince kontakt lens kullanmamaları gerekir. Kullanıma devam edilirse hastalığın iyileşmesi gecikebilir veya hastalığın şiddeti artabilir.

Viral enfeksiyonlar da orta düzeyde kızarıklığa neden olabilir ve genellikle ağrılıdır. Ağrı genellikle göze bir cisim kaçmış hissi yaratır. Orta ila şiddetli ışık hassasiyeti de olabilir.

Konjonktivit Tehlikeli Midir ?

Konjonktivit Tehlikeli Midir?

Çoğu zaman, pembe göz (Konjonktivit) kendiliğinden geçer veya göz hekiminizin yazacağı basit ilaçlarla kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak pembe gözle ilgisi olmayan, pembe veya kırmızı görünen gözlerin arkasında daha ciddi bir neden olabilir. Göz kızarıklığına aşağıdaki belirtilerden herhangi biri eşlik ediyorsa mutlaka göz hekiminizden destek almalısınız.

  • Işığa karşı hassasiyet, özellikle şiddetliyse
  • Bulanık görme veya görmede azalma
  • Göz ağrısı
  • Özellikle yeşil veya sarı renkte büyük miktarda göz akıntısı
Konjonktivit Türleri Nelerdir

Konjonktivit Türleri Nelerdir ?

Üç ana konjonktivit türü vardır: alerjik konjonktivit (Göz nezlesi) , enfeksiyöz (Bulaşıcı) konjonktivit ve kimyasal konjonktivit. Konjonktivitin nedeni türe bağlı olarak değişir.

Alerjik Konjonktivit (Göz Nezlesi) Nedir ?

Alerjik konjonktivit aynı zamanda göz nezlesi olarak da adlandırılır. Mevsimsel alerjileri olan kişilerde daha sık görülür. Göz nezlesi kişilerin gözlerinde alerjik reaksiyona neden olan bir maddeyle temas ettiklerinde gelişir.

Saman nezlesi gibi diğer alerjik rahatsızlıkları olan çocuklarda daha sık görülen alerjik konjonktivitin tetikleyicileri arasında çimen, yabani ot poleni, hayvan tüyü ve toz akarları gibi çeşitli alerjenler bulunur.

Alerjik konjonktivit (Göz nezlesi) tedavisinde İlk adım, mümkünse tahriş ediciyi ortadan kaldırmak veya ondan kaçınmaktır. Hafif vakalarda bazen soğuk kompresler ve suni gözyaşları rahatsızlığı giderir. Daha şiddetli vakalarda, hekiminizin yazacağı ilaçlar ile tedavi edilir. Kalıcı alerjik konjonktiviti olan kişiler ayrıca topikal steroid göz damlalarına ihtiyaç duyabilir.

  • Dev papiller konjonktivit; gözde yabancı bir cismin kronik olarak bulunmasından kaynaklanan bir tür alerjik konjonktivittir. Sert kontakt lens kullanan, sık sık değiştirilmeyen yumuşak kontakt lensleri bakım ve temizliğine dikkat etmeden kullanan, göz yüzeyinde açıkta kalan bir dikiş bulunan veya protez göze sahip olan kişilerde bu konjonktivit formunun gelişme olasılığı daha yüksektir.

Bulaşıcı Konjonktivit Nedir ?

  • Bakteriyel konjonktivit, çoğunlukla kendi cildinizden veya solunum sisteminizden gelen stafilokok veya streptokok bakterilerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Böcekler, diğer insanlarla fiziksel temas, kötü hijyen (kirli ellerle göze dokunma) veya kirli göz makyajı ve yüz losyonları kullanmak da enfeksiyona neden olabilir. Makyaj malzemelerini paylaşmak ve kendinize ait olmayan veya düzgün temizlenmemiş kontakt lensler takmak da bakteriyel konjonktivite neden olabilir.
  • Viral konjonktivit en sık soğuk algınlığıyla ilişkili bulaşıcı virüslerden kaynaklanır. Üst solunum yolu enfeksiyonu olan birinin öksürmesi veya hapşırmasıyla ortaya çıkabilir. Viral konjonktivit ayrıca virüsün akciğerleri, boğazı, burnu, gözyaşı kanallarını ve konjonktivayı birbirine bağlayan vücudun kendi mukoza zarları boyunca yayılmasıyla da ortaya çıkabilir. Gözyaşları burun yoluna aktığından, kuvvetli burun sümkürme bir virüsün solunum sisteminizden gözlerinize geçmesine neden olabilir.
  • Oftalmia neonatorum, yeni doğan bebeklerde görülen ciddi bir bakteriyel konjonktivit türüdür. Bu, derhal tedavi edilmezse kalıcı göz hasarına yol açabilen ciddi bir durumdur. Oftalmia neonatorum’a doğum esnasında anneden bulaşan virüsler neden olur.

Kimyasal Konjonktivit Nedir ?

Kimyasal Konjonktivit, hava kirliliği, yüzme havuzlarındaki klor ve zararlı kimyasallara maruz kalma gibi tahriş edici maddelerden kaynaklanabilir.

Gözlerin tuzlu suyla dikkatlice yıkanması kimyasal konjonktivit için standart bir tedavidir. Kimyasal konjonktiviti olan kişilerin ayrıca topikal steroidler kullanması gerekebilir. Özellikle alkali yanıkları gibi durumlarda ciddi tıbbi desteğe ihtiyaç duyulabilir ve yara izine, gözde veya görmede hasara veya göz kaybına yol açabilir. Gözünüze bir kimyasal dökülürse, önce gözü birkaç dakika boyunca bol suyla yıkayarak en hızlı şekilde göz doktorunuza ulaşmalısınız.

Kontakt Lens ve Konjonktivit

Kontakt lens kullanan kişiler konjonktivit (Pembe Göz) olduklarında lenslerini geçici olarak kullanmayı bırakmaları gerekir. Konjonktivit, kontakt lens takmaktan kaynaklanıyorsa, göz doktorunuz sizi farklı bir kontakt lens veya dezenfeksiyon solüsyonuna geçmeyi önerebilir. Ayrıca bu tür durumlarda günlük lensler hastalığın tekrarlanmaması ve konfor için daha elverişli olabilir. Günlük Kullan-at lensler alerjik gözlerde ve sık tekrarlayan konjonktivit durumlarında, hastalığın lensten kaynaklı tekrarlamasını engelleyebilmektedir.

Konjonktivit olduğunuzda taktığınız bir Kontakt lens var ise, o lensi tekrar kullanmamalı ve atmalısınız.

Konjonktivit Ne Kadar Sürede İyileşir

Konjonktivit Ne Kadar Sürede İyileşir ?

Gözünüzdeki pembe gözün türü iyileşme süresini etkileyecektir.

En yaygın tür olan viral pembe göz genellikle ilaç kullanılmadan 1 ila 2 haftada iyileşir. Bazen iyileşmesi 3 hafta veya daha fazla sürebilir. Unutmayın, antibiyotikler viral pembe göze yardımcı olmaz.

Bakteriyel pembe göz genellikle 2 ila 5 günde iyileşir, ancak tamamen geçmesi 2 hafta veya daha fazla sürebilir. Antibiyotikler iyileşme süresini hızlandırabilir, ancak her zaman gerekli değildir.

Eğer alerjen veya tahriş edici bir maddeden kaynaklanan pembe gözünüz varsa, alerjen veya tahriş edici maddeden kaçınmaya çalışın. Alerji ilacı ve bazı göz damlaları da yardımcı olabilir. Göz hekiminiz sizi yönlendirecektir.

Konjonktivit (Pembe Göz) Bulaşıcı Mıdır ?

Bakteriyel ve viral konjonktivit her ikisi de oldukça bulaşıcıdır ve salgılarla doğrudan temas veya kontamine nesnelerle temas yoluyla yayılır. Basit hijyen önlemleri başkalarına bulaşmayı en aza indirmeye yardımcı olabilir:

  • Bakteriyel veya viral konjonktiviti olan yetişkinler veya çocuklar, enfekte olmayan aile bireyleri veya arkadaşlarıyla mendil, kağıt mendil, havlu, kozmetik ürünleri veya çarşaf/yastık paylaşmamalıdır.
  • El yıkama, enfeksiyonun yayılmasını önlemenin temel ve oldukça etkili bir yoludur. Eller su ve sadece sabunla ıslatılmalı ve 15 ila 30 saniye boyunca ovulmalıdır. Antibakteriyel el sabunu kullanmak gerekli değildir.
  • Alkol bazlı el antiseptikleri, lavabo yoksa elleri dezenfekte etmek için iyi bir alternatiftir. El antiseptikleri kuruyana kadar ellerin, parmakların ve bileklerin tüm yüzeyine yayılmalıdır ve birkaç kez kullanılabilir.

Konjonktivit İçin Hangi Önlemleri Almalıyım ?

Hijyene dikkat etmek konjonktivitin yayılmasını kontrol etmenin en iyi yoludur. Bir enfeksiyon teşhis edildikten sonra şu adımları izleyebilirsiniz.

  • El yıkama konusunda çok sıkı hijyen kurallarına uymalı, konjonktivit hastalarıyla havlu paylaşmamalı, yakın fiziksel temastan kaçınmalı, ellerinizi düzenli olarak yıkamalı ve göz damlası kabının gözünüze temas etmesinden kaçınmalısınız.
  • Gözlerinizi ovuşturmayın, çünkü bir gözden diğerine kolayca yayılabilir.
  • Gözlerinizi yıkayarak kabuklanmaları ve salgıları temizleyin.
  • Tedavi bittikten sonra açılan göz damlalarını atın.
  • Kişisel kullanım araç ve gereçlerini (kozmetikler, çatal bıçak takımı, havlular, bardaklar…) ailenin geri kalanından uzak tutun.
  • Konjonktivit rahatsızlığı olanlar kalabalık ortamlardan veya insanların bir arada bulunduğu yerlerden (okul, kreş, ofis, spor salonu, yüzme havuzu) uzak durmalıdır.
  • Gözle fiziksel temastan kaçının. Bu mümkün olmadığında, temastan sonra ellerinizi yıkayın ve ellerinizle veya potansiyel olarak kirlenmiş nesnelerle gözlerinize dokunmayın.
  • Hasta, tedavi için kendisine reçete edilen herhangi bir ilacı veya aleti başka bir kişiyle paylaşmamalıdır, çünkü bu bir bulaşma mekanizması haline gelebilir.
  • Semptomlar ortadan kalkana kadar hastaların bulaşıcı olduğu kabul edilmelidir.

Konjonktivit olduğunuzu düşünüyorsanız, buna neyin sebep olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini öğrenmek için göz hekiminize mutlaka gitmelisiniz. Diğer ciddi göz rahatsızlıkları da benzer semptomlara sahip olabilir. Bu nedenle şiddetli ağrı, görme bozukluğu, göz çevresinde şişlik veya ışığa karşı hassasiyet şikayetinde bulunan bir kişi mutlaka muayene olmalıdır.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.