Keratokonus Nedir?

Keratokonus Nedir?

03.01.2025


Keratokonus gözümüzün ön tarafındaki korneayı etkileyen bir göz rahatsızlığıdır.

Korneamız görmemiz için önemlidir. Sağlıklı bir kornea düzenli bir küre parçası (Kubbe) şekline sahiptir ve birkaç katmandan oluşur. Normalde güçlü, pürüzsüz ve şeffaftır.

Korneanın en büyük, orta kısmı stroma olarak adlandırılır. Birbirine sıkıca bağlı olan ve sağlıklı korneaya gücünü veren birçok düzenli kolajen demetinden oluşur. Korneanın düzgün küre şekli, ışığı odaklayarak size net bir görüş sağlar.

Keratokonusunuz varsa, korneanızın içindeki kolajen demetleri etkilenir, böylece korneanın bazı bölgeleri zayıflar ve incelir. Kornea kalınlığındaki bu değişiklikler dışa doğru çıkıntıya yol açar ve düzensiz koni benzeri bir kornea şeklinin oluşmasına neden olur.

Keratokonus Nedenleri Nelerdir?

Keratokonusun kesin nedeni henüz anlaşılamamış olsa da aşağıda belirtildiği gibi, bazı risk faktörlerinin kişilerde keratokonus oluşumuna yatkın hale getirdiği bilinmektedir.

Sistemik Durumlar:

Down sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, osteogenesis imperfecta, Leber konjenital amorozisi ve Noonan sendromu dahil olmak üzere bazı sistemik durumlar keratokus riskini artırmaktadır.

Çevresel Faktörler:

Bazı çalışmalar keratokonus ile atopik hastalık, astım ve saman nezlesi gibi belirli çevresel koşullar arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bunun nedeninin nezle gibi hastalıkların gözleri etkileyerek kaşıntıya neden olduğu ve baskı neticesinde korneanın zarar gördüğü düşünülmektedir.

Göz Ovuşturma:

Sürekli göz ovuşturma, keratokonusa neden olabilir veya hastalığı geliştirebilir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde, sürekli göz ovuşturma ve sert kontakt lens takma, mekanik travmaya neden olarak keratokonusun ilerlemesine katkıda bulunabilir.

Aile geçmişi:

Keratokonus geçmişi olan bireyler veya aile üyeleri, özellikle birinci derece akrabaları, bu duruma yakalanma açısından önemli ölçüde yüksek riske sahiptir. Bu bireylerin, böyle bir aile geçmişi olmayan bireylere kıyasla Keratokonus geliştirme eğilimleri çok daha yüksektir.

Keratokonus Nasıl Anlaşılır? Nasıl Görürler?

Keratokonus hastasıysanız, birden fazla "gölgeli" görüntü görmeye başlayabilirsiniz, gözleriniz parlamaya karşı daha hassas hale gelir ve bir süre çalıştıktan sonra göz yorgunluğu hissedebilirsiniz. Yorgunluk dışında, genellikle bu durumla bağlantılı bir ağrı yoktur. Kornea daha koni biçimli ve asimetrik hale geldiğinde, normal düzeltici lensler gölgelenmeyi ve ortaya çıkan birden fazla görüntüyü çözemez. Keratokonus olup olmadığınızın anlaşılması göz hekiminizin detaylı muayenesi sonucunda ortaya çıkacaktır.

Keratokonus Tedavisi Var mı? Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus hastalığının net, kalıcı bir tedavisi yoktur. Yapılan işlemler keratokonus’un gelişimini durdurmayı, görüş ve buna bağlı yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir.

Keratokonusun Tedavi Yöntemleri

Kornea Çapraz Bağlama (CXL)

Kornea çapraz bağlama (Cross-Linking), korneanızın şeklini sabitleyerek keratokonus’un ilerlemesini durdurmayı amaçlar. Korneayı güçlendirmek ve kornea şekli ve düzensizliğinde daha fazla değişiklik olmasını önlemek için riboflavin damlaları (B2 vitamini), ultraviyole A (UVA) ışığı ve oksijen kullanarak kornea güçlendirilir. Tedavi, keratokonus’un ilerlemesini durdurmayı ve böylece görüşünüzün daha fazla kötüleşmemesini amaçlar.

Kornea İçi Halka

Keratokonus’unuz, kombine CXL ve TransPRK'nın yardımcı olacağı aşamayı geçtiyse, görüşünüzü iyileştirmek için kornea içi halka segmentleri (ICRS) kullanılabilir. İşlem, kornea stromasına merkezi korneayı düzleştirmek ve ona daha düzenli bir şekil vermek için iki C şeklinde halkanın korneya yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir.

Kornea Nakli (Keratoplasti)

Kornea nakli, hasarlı korneanın tamamını veya bir kısmını çıkarmak ve yerine bir donörün gözünden alınan sağlıklı kornea dokusunu yerleştirmek için yapılan bir cerrahi işlem bir nevi organ naklidir.

Keratokonus tedavisinde uygun olan iki tip kornea nakli vardır:

  • Sadece korneanın dış katmanlarının değiştirildiği derin ön lameller keratoplasti (DALK)
  • Penetran keratoplasti (PK), korneanızın tüm katmanlarının değiştirildiği 'tam kalınlıkta' bir nakildir.

Keratokonus İçin Ameliyat Şart Mı?

Çok ilerlememiş keratokonus hastaları gözlükle, daha ileri vakalarda ise kontakt lenslerle görüşlerini düzelterek yaşamlarına devam edebilirler. Fakat gözlük veya kontakt lens kullanımı hastalığın ilerlemesini engellemez. Sadece görüş kalitesini arttırır. Hastalığın ilerlediği durumlarda yukarıda bahsedilen tedaviler kullanılabilir. Sürekli olarak doktor kontrolü gereklidir.

Keratokonus İçin Kullanılan Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?

Keratokonus için kullanılan birçok farklı kontakt lens bulunmaktadır. Konvansiyonel yumuşak veya sert lensler Keratokonus hastaları için kullanışlı ve uygun değildir. Keratokonus hastalığında normal kontakt lens muayenesinden farklı olarak gözün topografisi çıkartılır kullanılacak lens buna uygun olarak seçilecektir.

Hastalığın durumuna ve kullanıcının göz yapısına göre göz hekiminiz kullanılacak lensin seçimini ve uygulamasını yaparak size kullanmanız gereken lensi reçete edecektir.

Materyaline ve tasarımıza göre aşağıdaki lensler Keratokonus için kullanılabilmektedir.

  • Keratokonus İçin Sert gaz geçirgen kontakt lensler
  • Keratokonus İçin Hibrit kontakt lensler
  • Keratokonus İçin Skleral kontakt lensler
  • Keratokonus İçin Özel yumuşak kontakt lensler

Keratokonus Tehlikeli Midir?

Keratokonus hastalığı sürekli olarak kontrol altında tutulmalı ve tedavisi sağlanmalıdır.

Hastalığın ilerleyen aşamalarında kornea nakli ile çözüme kavuşturulabileceğinden, özellikle genetik yatkınlığı olanların erken yaşta detaylı kontrol edilmeleri ve rutin olarak kontrollerini yaptırmaları önemlidir.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.