Göz Travması

Göz Travması

14.01.2025


Günlük hayatımızda karşılaştığımız ya da karşılaşabileceğimiz birçok şey göz travmasına neden olabilir. Uçan parçalar, düşmeler, tozlar, kimyasal maddeler ya da çarpmalar hepsi gözlerimiz için birer potansiyel tehdit.

Göz yaralanmaları anlık olarak ciddi görünmediği durumlarda bile kalıcı göreme kaybına neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, en kısa sürede göz hekimi ziyaret edilmelidir.

Göz Travması Nedir?

Göz travması en kısa ifade ile göz yaralanmasıdır. Morarma, çarpma, düşme ya da yanık gibi birçok tehlikeli nedenden kaynaklanabilir.

Kalıcı ya da geçici morarma ya da ağrıya veya görme kaybına sebep olabilir.

Göz Travmasının Yaygın Nedenleri

Göz travmaları farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Genel olarak sebeplerini kategorize edecek olursak;

Morarma; Göz ve çevre dokularına gelen darbeyle dokunun zarar görmesine bağlı olarak göz ve çevresinde morarma meydana gelmesi.

Künt(Ağır- Sert) Göz Travması; Darbe sonucu, göz çevresinde kırıkların olmasına ya da gözleri destekleyen kasların hasar görmesine neden olan travmalardır. Kemiklerin parçalanmasıyla da sonuçlanabilmektedir.

Göz Yanığı; Göz yanığı kimyasal maddeler, radyasyon veya aşırı sıcak nedeniyle oluşur. Kimyasal maddeler nedeniyle oluşan göz yanığı; kimyasal içerikli temizlik ürünlerinin göze temas etmesi ya da farklı deterjanların karıştırılarak kullanılması sonucu gözlerde hasar oluşturmasıdır. Böyle bir durumda gözler ilk etapta bol su ile yıkanmalıdır.

Penetran Yaralanma; Sivri bir cismin göze temas etmesi ile oluşur. Dart, olta iğnesi ya da ateşli silahlardan kaynaklanır. Farklı birçok göz rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Eğer göze bir cisim saplandı ise çıkarılmaya çalışılmadan, acil olarak doktora gidilmelidir.

Hafif Göz Travmasına Ne İyi Gelir?

Göz bandı: Hasar gören gözün, bir bandaj yardımı ile kapatılmasıdır.

Soğuk kompres: Beze sarılı olarak buzun göze tutulmasıdır.

Ağrı kesici: Daha önceden hekiminizin kullanabileceğinizi söylediği ağrı kesiciyi kullanarak anlık çözüm üretebilirsiniz.

Göz Travması Neden Olur?

Göz travmasının belirtileri gibi oluşma nedenleri de çeşitlilik göstermektedir.

Spor yaralanmaları; Her spor dalında yanlış hareket ile yaralanma, düşme gibi durumlar yaşanabilse de, özellikle dövüş sporlarından bu risk oranı katlanarak artmaktadır. Bu tarz sporlarla ilgilenen kişilerin yaptıkları spor dalına uygun şekilde kask takmak gibi tedbirleri alması gerekir.

İşyeri kazaları: Her ne kadar iş güvenliği uzmanları olsa da, bazen gözden kaçan önlemler nedeniyle birçok insanın hayatı ve sağlığı tehlikeye girmektedir. Konumuz göz travmaları olduğu için özellikle gözlerin daha yüksek risk altında olduğu marangoz, tesisat, kaynakçı gibi meslekler de koruyucu gözlük olmazsa olmazdır.

Ev ve bahçe işleri; Evde duvara asılması gereken tablo, boyanması gereken vazo ya da bahçedeki çimler derken kullandığımız cihazlar ve materyaller bizim için tehlike barındırabiliyor. Bu tarz tamir –bakım için kullanılan matkap, boya ya da çim biçme makinesi kullanımında önceliğimiz her zaman sağlığımız olmalı. Bir kereden çok şey olur. 😊

Oyuncaklar; Yetişkinler tarafından çocuklara her ne kadar güvenilir bir ortam sağlanmaya çalışılsa da, onlar tehlikenin ortasına düşmekte ve her şeyi suç aletine çevirmekte başarılar. Kalem ya da yoyo gibi oyuncaklar ile yaralanmalar oluşabilmektedir.

Şiddet; Her türlüsünü kınasak da, konuşmayınca yok olmadığına göre üzülerek bu tehditi de listeye ekledik. Duygusal şiddet göz travmasına neden olmaz ancak göz yaşarmasına neden olabilir bunun detayı ise bu yazımızda.

Fiziksel zorlanma; Ağır eşya taşımak ya da haddinden fazla bedensel efor sarf edilmesi sonucu bünyenin bitkin düşmesi ile oluşabilmektedir.

Kaç Çeşit Göz Travması Var?

2 çeşit göz travması vardır. Bunlar açık göz travması ve kapalı göz travması.

Kapalı Göz Travması; Gözün iç kısmında yer alan dokunun zarar görmesi sonucu oluşur. Göz duvarı zarar görmemiştir.

Açık Göz Travması; Göz duvarında hasar oluşması durumudur. Sklera ya da kornea zarar gördüğünde açık göz travması oluşmuş demektir.

Dileriz ki hiçbir zaman göz travması yaşamazsınız. Lakin hayat bu eğer böyle bir durum ile biz ya da sevdiklerimiz karşılaşırsa ne yapacağımızı bilmekte fayda var.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.