Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Nedir ?

Gece Körlüğü (Tavuk Karası) Nedir ?

26.12.2024


Gece körlüğü veya halk arasında tavuk karası olarak adlandırılan hastalık, retina dejenerasyonuna ve görme azalmasına neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Diğer bir adı da Retinitus Pigmentoza’dır. Retina, gözün arkasını kaplayan ince bir doku parçasıdır. Retinadaki rod ve koni fotoreseptörleri ışığı beynin görme olarak yorumladığı elektrik sinyallerine dönüştürür. Gece körlüğü olan kişilerin fotoreseptörleri bozulmaya uğradığı için görmelerinde kademeli bir azalma ve son safhasında ise görme kaybı yaşayabilirler.

Gece körlüğü ve ilişkili hastalıkların farklı formları bulunur.

Bunlar;

  • Usher sendromu,
  • Leber konjenital amorozisi ve
  • Bardet-Biedl sendromu olarak sayılabilir.

Gece Körlüğünün (Tavuk Karası) Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar başlangıçta rod hücrelerinin mi yoksa koni hücrelerinin mi etkilendiğine bağlıdır. Gece körlüğünün çoğu formunda, rod hücreleri ilk önce etkilenir. Rodlar retinanın dış kısımlarında yoğunlaştığından ve loş ışıkla aktive olduklarından, dejenerasyonları çevresel görüşü ve gece görüşünü etkiler. Görme zamanla daha da daralır. Hastalık ilerlerse ve koniler etkilenirse, görme keskinliği, renk algısı ve merkezi görme azalır. İki hücrenin de etkilenmesiyle görüş tamamen kaybedilebilir.

Gece görüşte azalma bu hastalığın en erken ve en sık görülen semptomlarından biridir. Ancak, koni dejenerasyonu olan kişilerde çoğunlukla ilk olarak merkezi görüşte azalma gerçekleşir. Tavuk karası yani gece körlüğü genellikle çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde teşhis edilir. İlerleyen bir hastalıktır. İlerleme hızı ve görme kaybı derecesi kişiden kişiye değişir. Gece Körlüğü olan birçok kişi 40’lı yaşlarına geldiğinde görme yetilerinin büyük bir kısmını kaybeder ve merkezi görme alanı çapı 20 dereceden azdır. Yani başka bir deyişle görme neredeyse yitirilmiş olur.

En Çok Rastlanılan Semptomlar

  • Gece veya düşük ışıkta çok zayıf görüş
  • Çevresel görüş kaybı
  • Semptomlar genellikle genç erişkinlikte başlar, ancak gece körlüğü (Tavuk karası) herhangi bir yaşta görülebilir.
  • Yukarıda açıklanan semptomlar mutlaka Retinitis pigmentosa hastası olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Ancak, bu semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşıyorsanız, tam bir muayene için göz doktorunuza başvurun.

Tavuk Karası (Gece Körlüğü) Nedenleri

Gece Körlüğü (Tavuk Karası) genellikle ebeveynlerden çocuğa geçen nadir bir hastalıktır. Her 4.000 kişiden sadece 1'i bu hastalığa yakalanır. Gece körlüğü olan kişilerin yaklaşık yarısının da bu hastalığa sahip bir aile üyesi vardır.

Bir aile üyesine gece körlüğü teşhisi konulursa, genellikle ailenin diğer üyelerinin de retina dejeneratif bozukluklarını tespit ve tedavi etmek için konusunda uzman bir doktor tarafından göz muayenesinden geçmesi önerilir.

Tavuk Karası

Gece Körlüğünün (Tavuk Karası) Tanısı Nedir?

Göz hekiminiz yapacağı bazı özel testlerle teşhisi sağlayacaktır.

  • Oftalmoskop: Doktor, retinanızı daha iyi görebilmek için göz bebeğinizi genişletmek amacıyla gözlerinize damla damlatacaktır. Gözün arka kısmını inceleyerek retinanızdaki anormal değişimleri tespit edecektir.
  • Görme Alanı Testi: merkezi ve çevresel görüşünüzün ne kadar iyi olduğunu tespit edecektir.
  • Elektroretinogram; Retinanızın ışık parlamalarına nasıl tepki verdiğini ölçecektir.
  • Genetik Test: Gece körlüğünün (Tavuk karası) hangi formuna sahip olduğunuzu öğrenmek için DNA testi de kullanılan yöntemler arasındadır.

Sizde veya ailenizden herhangi birinde Gece körlüğü (Retinitis pigmentosa) teşhisi konulmuşsa, tüm aile bireylerinin tarama için göz doktoruna gitmesi yararlı olacaktır.

Gece Körlüğünün (Tavuk Karası) Tedavisi Nedir?

Gece körlüğü için net bir tedavi yoktur, ancak sürekli olarak yeni tedaviler üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bazı yeni tedaviler görme kaybınızı yavaşlatabilir ve hatta görme yeteneğinizi biraz geri kazandırabilir.

İlerlemeyi yavaşlatmak için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Fakat net bir çözüm maalesef hala sağlanabilmiş değildir. İleri vakalarda kısmi görüş sağlayabilecek bir retina implantı takılabilmektedir. İmplant tek bir göze yerleştirilir ve kameralı gözlüklerle eşleştirilir. Başarılı uygulamalarda elde edilen görüntü çok net olmamakla birlikte daha çok ışığı görebilme ve büyük objeleri ayırt edebilmeye yaramaktadır.

Bazı araştırmalar A vitamininin gece körlüğünün ilerlemesini yavaşlatabileceğini göstermiştir. Ancak, çok fazlasının zararlı olabileceği konusunda endişeler vardır ve bu nedenle A vitamini takviyeleri önerilmemektedir.

Deneysel olarak diğer tedaviler şunlardır:

  • Hasarlı hücre veya dokuların sağlıklı olanlarla değiştirilmesi
  • Retinaya sağlıklı genler yerleştirmek için gen tedavisi

Ailenizde Gece Körlüğü (Tavuk Karası) geçmişi varsa, karanlıkta veya ışıktan karanlığa geçerken görme sorunları yaşıyorsanız, çevresel görüşünüzde daralma oluşuyorsa mutlaka uzman bir göz doktoruna giderek muayene olmalısınız.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.