FotoFobi ( Işığa Duyarlılık) Nedir?

FotoFobi ( Işığa Duyarlılık) Nedir?

07.01.2025


Yüksek ışık olan ortamlarda veya güneşin daha yoğun hissedildiği saatlerde istemsizce gözlerimizi kırpma ya da elimiz ile ışığın göze vurma miktarını azaltma çabasına hangimiz girmedik ki? Tüm gözler belirli bir oranda ışıktan fazlasında rahatsız olur ancak bu durum fotofobi olanlar için çok daha yüksek hassasiyet demektir.

FotoFobi Nedir?

Fotofobi, gözlerin ışığa karşı olağandan fazla hassasiyete sahip olması ve tepki göstermesidir.🌞👁

FotoFobi ( Işığa Duyarlılık) Nedir?

Fotofobiye, ışığa karşı anormal bir tahammülsüzlük de diyebiliriz.

Bu durumda kişi parlak ışığa olağandan fazla tepki verir ve acı hisseder. Normal ışık algısı bozulur. Fotofobi tek başına tedavi gerektiren bir hastalık değildir ancak başka semptomlarla birlikte bir hastalığı işaret ediyor olabilir.

Fotofobinin Belirtileri

  • Parlak ışıktan rahatsız olma
  • Çok fazla göz kırpmak
  • Baş ağrısı
  • Göz ağrısı
  • Gözlerde kuruluk
  • Bulanık görme
  • Karanlıkta dışarı çıkmayı tercih etmek
  • Gözleri kısmak veya kapatmak zorunda hissetmek
  • Gözlerde sulanma ya da kızarıklık

Fotofobiye Neden Olan Durumlar

1.Göz Rahatsızlıkları ve Enfeksiyonlar;

Kornea İltihabı (Keratit), Üveit ve göz Kapağı hastalıkları fotofobi oluşmasına neden olabilmektedir. Bu tarz hastalıklar, ışık hassasiyetini aşırı hale getirir.

2. Nörolojik Durumlar;

Fotofobiye neden olan en yaygın nörolojik hastalık, migrendir. Migren, baş ağrısı ile birlikte ışığa hassasiyeti de beraberinde getirmektedir.

3. İlaçlar;

Bazı ilaçların yan etkisi nedeniyle, ilaç kullanım süresi boyunca ışığa yüksek duyarlılık meydana gelebilmektedir. Kendinizde önceki dönemlere göre daha fazla ışık hassasiyeti hissettiğinizde, prospektüste yan etkilere bakınız ve hekiminiz ile konuyu paylaşınız.

4. Yaralanmalar;

Yaralanma ve travma sonucu ışığa duyarlılık oluşabilir. Örneğin, kimyasal maddelerle temas veya darbe alma sonucu meydana gelmektedir.

5. Hamilelik ve menopoz;

Hormonel değişiklikler sonucu ışığa duyarlılık oluşabilir.

Fotofobi

Fotofobiye (Işığa Duyarlılık Teşhisi)

Işığa duyarlılık teşhisi için kesin tanı göz hekimi tarafından belirlenebilir. Fotofobi teşhisi konulursa, buna neden olabilecek hastalık hekim tarafından araştırılmalıdır.

Fotofobi Tedavi Edilebilir mi?

Fotofobi tek başına bir hastalık değildir. Bu nedenle fotofobi yani ışığa duyarlılığı oluşturan hastalığın tespit edilip, tedavi edilmesi gerekir. İlgili hastalık tedavi edildiğinde, fotofobi de ortadan kalkacaktır. Hastanın tıbbi öyküsüne göre hastalık nedeni ve çözümü hekim tarafından oluşturulacaktır.

Fotofobi Önlenebilir mi?

Fotofobi’nin oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur. Ana sebep var olduğu sürece, yan etkisi de kendisini gösterecektir.

Fotofobi Kalıcı Mıdır?

Fotofobi oluşma nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer fotofobi oluşma nedeni geçiciyse, fotofobide hastalık ile birlikte geçecektir. Ancak fotofobi nedeni doğuştan olan bir rahatsızlığa bağlı ise muhtemelen fotofobi de geçmeyecektir. Tabii ki en doğru bilgiyi hekiminiz size aktaracaktır.

Fotofobi için Ne Yapılabilir?

En basit tedbir olarak, güneş gözlüğü ya da şapka takarak gözlerinizi fazla ışık maruziyetinden koruyabilirsiniz.

Göz ve görme sağlığını önemseyen sevgili okurlar yeni yazılarda görüşmek üzere.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.